Korfbalvereniging Fluks
       HOME    Info    Competitie    Korfbalzaken    Organisatie    Kangoeroe Klup    Lid worden  
     
Geschiedenis van Fluks deel 13
 
11 December 2012 18:31 uur
Tegenwoordig bestaat er een 1e helft veldcompetitie, van september tot eind oktober, dan een zaalcompetitie, van begin november tot half maart en daarna wordt het 2e gedeelte van de veldcompetitie gespeeld.  In het begin van het bestaan van Fluks was er maar 1 competitie : de veldcompetitie!

In de notulen van de bestuursvergadering van 15 januari 1949, staat geschreven, dat de competitie begint op 5 februari. (Ik vind dit een vreemd tijdstip, maar misschien begon de toenmalige competitie in het nieuwe jaar?) De winters toen waren koud, erg koud!
Ik vraag me af hoe de sportkleding er tijdens de wedstrijden heeft uitgezien. Maillot aan met daarover heen nog een paar kniekousen? 2of 3 shirts over elkaar, misschien zelfs een trui onder het shirt? Handschoenen aan? Ik zelf ben in 1965/1966 gaan korfballen en weet nog wel van een paar winters waarin we ( buiten dus)moesten korfballen, terwijl het zo koud was dat je een bal niet of nauwelijks kon vangen. Er werd ook nog in drie vakken gespeeld, aanval, middenvak en verdediging, zo kwam het dan ook nog eens vaak voor dat je bv. in de verdediging stond te koukleumen. Buiten spelen heeft z’n voordelen, maar in de winter in de zaal is toch heel wat gerieflijker.

In de vergadering van 31 mei 1949 wordt gesproken over een cadeau voor ene Hr. Feenstra. Deze man heeft veel voor Fluks gedaan, geheel belangeloos “voor het welzijn van Fluks”, bv. de training van Fluksleden en adspiranten. (volgens mij zijn deze allebei leden, maar het staat zo beschreven) “Besloten werd om ter gelegenheid van de verjaardag van zijn vrouw, als tegemoetkoming van het afstaan van haar man, een taart aan te bieden en dhr. Feenstra zelf het bekende boek “dat is korfbal”, uitgegeven door de N.K.B. (Nederlandse Korfbal Bond) en enkele pakjes cigaretten”. (In 1949 werden sigaretten nog niet als slecht gekenmerkt. Het was toen heel normaal ze als cadeau te geven. Bij iedere verjaardag stonden ze ook op de tafel en kon iedereen die wilde, roken.)

Zijn er misschien lezers, die deze hr. Feenstra hebben gekend of over hem hebben gehoord van oudere Fluksers? Misschien kunnen zij dan hun verhaal doorgeven via de webmaster of via een berichtje via de website van Fluks. Of rechtstreeks aan mij.
Wanneer er mensen zijn die het boek “Dat is korfbal” nog hebben of kennen, kunnen dit op dezelfde manier aan mij doorgeven.

In deze zelfde bestuursvergadering werd besproken dat Siem v.d. Haak (wie kent hem nog?, Ik ken er een, maar die was toen, denk ik nog een baby ) op zich neemt om de a.s. wedstrijden met badgasten te regelen. (Zouden dit misschien de eerste strand (beach) korfbalwedstrijden in Noordwijk zijn geweest?)

Verder vindt nog een bespreking plaats omtrent het weigeren van uitstel voor een wedstrijd, voor het bezoeken van een “politieke toogdag, welke een maal per jaar plaats vindt”. Zijn er misschien mensen die kunnen uitleggen wat zo’n dag precies is?

In de bestuursvergadering van 18 October 1949 wordt besloten om de militaire leden half geld te laten betalen en dhr. Plug, zal als vergoeding voor het veld een kistje cigaren van fl. 10,-- door C(as) Hoogstraten worden aangeboden. Waarschijnlijk bezat dhr. Plug het stuk land aan de Boerenburgerweg, waar Fluks van 1945 tot 1950 gekorfbald heeft.

Alle delen van de geschiedenis van Fluks zijn hier na te lezen!
 
Toegevoegd door: Victor Verloop
 
 
Terug || Voeg een reactie toe!
 

© C.K.V. Fluks 2016                                    Clubhuis: Nieuwe Zeeweg 50         Telefoon: 071-3616617         E-mail:info