Korfbalvereniging Fluks
       HOME    Info    Competitie    Korfbalzaken    Organisatie    Kangoeroe Klup    Lid worden  
     
Korfbal
 
11 August 2012 17:53 uur
Overgenomen van www.recensieburger.nl

Krijgt korfbal 5 sterren? Dat moet wel een tikfout zijn! Nee, dat is het niet. Korfbal gaat gebukt onder een onterecht slecht imago, en dat moet maar eens rechtgezet worden. 5 dikke sterren voor deze fantastische sport. Alvast een tipje van de sluier: we douchen niet gemengd.
 
Bij Studio Sport wordt korfbal meestal beschreven als een gezellige, oer-Hollandse familiesport. Het is echter een schande om korfbal zo te noemen. Ja, korfbal is inderdaad gezellig en bedacht in Nederland, maar het is zoveel meer dan dat. De omschrijving van Studio Sport doet meer denken aan een slecht onderhouden grasveldje waar vrouwen in lange rokken een bal door een ring proberen te gooien, dan aan korfbal.
 
Als ik tegen anderen vertel dat ik op korfbal zit, resulteert dat meestal in één van de volgende situaties:
 
a) De ander lacht me hard uit, vraagt drie keer of ik het meen en blijft me dan vol ongeloof aankijken;
b) De ander krijgt een onherstelbaar slecht beeld van me;
c) Ik krijg een verhaal te horen over schoolkorfbal en hoe goed hij daarin was;
d) Er wordt gevraagd of we met mannen en vrouwen gemengd douchen.

Hieronder is dat mooi samengevat in een infographic. Daar houden jullie namelijk van, infographics.
 


Serieus, kap met die vooroordelen.

Deze typische reacties en het slechte imago van korfbal worden meestal veroorzaakt door voetballers die nog nooit een echte wedstrijd op hoog niveau hebben gezien, of die ooit met schoolkorfbal hebben meegedaan. "Korfbal? Oh, dat ken ik wel ja. Dat deed ik vroeger op school. Vond er geen fluit aan."
Dat slaat nergens op, want schoolkorfbal is eigenlijk geen korfbal. Het lijkt meer op een slechte imitatie van basketbal, rugby en voetbal tegelijk. Dat kunnen we de deelnemers niet kwalijk nemen, zij snappen nog niet zoveel van het spel en hebben van de juffrouw gehoord dat de bal in de korf moet zonder met de bal te lopen. Dat laatste mislukt bij schoolkorfbal altijd. Iemand die beweert korfbal te kennen door ooit schoolkorfbal gespeeld te hebben, heeft geen flauw idee van wat korfbal werkelijk is. "Maar toen zeiden ze nog dat ik heel goed was". - Gefeliciteerd, maar ook dan heb je geen enkel benul van het spel.
 
Op hoog niveau spelen korfballers in 'functies'. Dat wil zeggen: elk vak heeft schutters, aanspelers en rebounders. Een schutter is vanzelfsprekend iemand die zorgt voor de meeste doelpunten, een aanspeler zorgt dat de bal op de juiste plek komt en een rebounder vecht in de buurt van de paal om na elke kans in balbezit te blijven. Rebounden wordt meestal onderschat, het kan er daar serieus hard aan toe gaan. "Korfbal is een sport voor mietjes, je mag elkaar niet eens aanraken." - Alweer fout. Mild lichamelijk contact is gewoon toegestaan.
 
Dan de veelbesproken verdedigingsregel. Niet-korfballers denken vaak dat je niet mag schieten als een verdediger van hetzelfde geslacht met zijn/haar hand omhoog staat, maar dat is nog niet eens de helft van het verhaal. Een schot is pas 'verdedigd', en dus verboden, als de verdediger aan de volgende eisen voldoet:
  • De verdediger moet met zijn hand de schouder van de aanvaller kunnen aanraken;
  • Hij moet de intentie hebben om de bal te blokkeren;
  • Hij moet met zijn voeten tussen de paal en de aanvaller staan;
  • De verdediger moet met zijn gezicht naar de aanvaller toegekeerd zijn, zodat hij deze kan aankijken.
In de praktijk komt een verdedigd schot bijna niet voor, omdat een aanvaller voortdurend bezig is met het kwijtraken van zijn verdediger, en elk verkeerd stapje van een verdediger fataal kan zijn. "Korfbal is saai, je mag niet eens zelf weten wanneer je schiet" - Alweer een poepargument.

 

 
Wat korfbal dan wel is? Het is een sport voor iedereen die minder goed in sporten is, voor echte atleten en voor alles wat daar tussenin zit. Nu weet je misschien nog niet wat korfbal is. Dat zou kunnen. Kijk sowieso even bovenstaand filmpje en woon een professionele wedstrijd bij. Ik nodig jullie alvast uit voor de zaalfinale in Ahoy van 2013.
 
Korfbal is geweldig. 5 Sterren. Tegenspreken mag als je er verstand van hebt.
 
Toegevoegd door: Victor Verloop
 
 
Terug || Voeg een reactie toe!
 

© C.K.V. Fluks 2016                                    Clubhuis: Nieuwe Zeeweg 50         Telefoon: 071-3616617         E-mail:info